Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

..βοήθησε με ασφάλεια

"Βάστα γερά!! έρχομαι"

..είχα σκοπό να έγραφα το παρόν λίγο αργότερα, αρχές Ιουνίου περίπου, που θα ξεκινούσε για τα καλά το καλοκαίρι ..αλλά ο καιρός είναι πλέον καλός και οι παραλίες έχουν γεμίσει, οπότε καλό είναι να τονιστούν κάποια πράγματα απο τώρα ..

..αυτή τη φορά θα μιλήσω σαν ναυαγοσώστης..
η όμορφη ωραία χώρα μας είναι 2η στον κόσμο σε πνιγμούς με πρώτη την Ιαπωνία..
..γύρω στα 300 άτομα πνίγονται κάθε χρόνο στα χωρικά μας ύδατα ..και όσο απιστευτο και τραγικό ακούγεται αυτό, άλλο τόσο απίστευτο και πιο τραγικό είναι ότι πάρα πολλά απο τα θύματα πνίγηκαν επειδή προσπάθησαν να σώσουν κάποιον που κινδύνευε να πνιγεί!
..επειδή σίγουρα θα βρεθούμε σε κάποια παραλία χωρίς ναυαγοσώστη, και οι πιθανότητες να βρεθούμε μπροστά σε άνθρωπο που κινδυνεύει απο πνιγμό δεν είναι αμελητέες, μερικές συμβουλές για την ασφάλεια μας.
..αν βρεθούμε σε τέτοια περίπτωση και θελήσουμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας (..θεωρούμε πως δεν υπάρχει εκείνη τη στιγμή ναυαγοσώστης ή κάποιος άλλος πιο ικανός και εκπαιδευμένος απο εμάς) το πρώτο που κάνουμε είναι να δούμε αν μπορούμε να βρούμε κάποια πλεούμενο (απο σανίδα του surf,κανό, τζετ σκι, μέχρι φουσκωτή βαρκούλα στην ανάγκη) για να τον πλησιάσουμε και να κρατηθεί απο αυτό..
..αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και θελήσουμε να κολυμπήσουμε προς αυτόν, ο κίνδυνος αυξάνεται.. βρίσκουμε κάτι να του δώσουμε να κρατηθεί (ένα σωσίβιο, κάτι που να επιπλέει) και τον πλησιάζουμε γρήγορα αλλά όχι τόσο ώστε να εξαντληθούμε (..έχουμε και γυρισμό)
ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ - ΤΟΥ ΠΕΤΑΜΕ ΤΟ ΣΩΣΙΒΙΟ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ!!

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ!!!
..τα πρώτα μαθήματα Ναυαγοσωστικής αφορούν την αποφυγή και διαφυγή απο πανικοβλημένο πνιγόμενο.. και πιστέψτε με είναι και τα πιο δύσκολα!
ΑΝ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ ΠΛΗΣΙΑΣΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΡΠΑΞΕΙ ..ΠΛΕΟΝ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ !!!
εκείνη τη στιγμή ο άλλος είναι πανικοβλημένος και εσύ δεν είσαι παρά ένα αντικείμενο για να πιαστεί, θα σφιχτεί επάνω σου με όση δύναμη έχει (..και είναι απίστευτη!) και θα σε αφήσει μόνον όταν πνιγεί αυτός ή εσύ.. έχετε υπόψη ότι και ένα παιδί μπορεί να σε πνίξει με αυτό τον τρόπο, ΔΕΝ είναι θέμα σωματικής διάπλασης ή ηλικίας!!
Σε τέτοια άτυχη περίπτωση, πρέπει να απαγκιστρωθούμε πάση θυσία.. διατηρούμε όση ψυχραιμία μπορούμε (πολύ σημαντικό) και βουτάμε στη θάλασσα μαζί με αυτόν που μας κρατά.. συνήθως μόλις τον βουτήξουμε κάτω απο την επιφάνεια μας αφήνει και προσπαθεί να ξαναβγεί μόνος του ..ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ..προσπαθούμε να βγούμε απο το σφιχταγγάλιασμα (συνήθως τυλίγεται γύρω απο το κεφάλι και το λαιμό σου) με δυνατά (ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΑ) χτυπήματα, δαγκώματα, λαβές (αν γνωρίζουμε απο πάλη ή Ζιου Ζίτσου θα σωθούμε) και οτιδήποτε θα τον κάνουν να μας αφήσει ..
..αφού γλιτώσουμε απο αυτό ..κολυμπάμε σε απόσταση ασφαλείας απο τον πνιγόμενο.. του φωνάζουμε να ηρεμήσει και του πετάμε να πιάσει το σωσίβιο
...αφού πιάσει το σωσίβιο, τον αφήνουμε αρκετή ώρα να ηρεμήσει και να ανακτήσει συνείδηση προτού τον πλησιάσουμε και του ζητήσουμε να αρχισει να κολυμπάει μαζί μας προς την ακτή.
...Τέλος, επειδή δεν υπάρχει κανένας λόγος τα θύματα να γίνουν 2, σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις ..Τρικυμισμένη θάλασσα, τεράστια κύματα, βράχια
ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ !
..όσο σκληρό και αν ακούγεται, το υπέρτατο αγαθό είναι η ΔΙΚΗ μας ζωή ..δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε.. αποτρέψτε όσους θελήσουν με όλη την καλή διάθεση τους να βοηθήσουν και πάρτε τηλέφωνο το λιμενικό και ενημερώστε τους όσο πιο γρήγορα γίνεται, είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε.
..εύχομαι αυτά να μην χρειαστούν ΠΟΤΕ και για κανέναν λόγο και να απολαύσετε την θάλασσα και τον ωραίο καιρό διασκεδάζοντας και ηρεμώντας
εε! φίλαρακι! έλα λιγο έξω να σου πω!!

6 σχόλια:

tsaousa είπε...

Συμφωνώ με το τελευταίο μέρος της ανάρτησης. Κάνεις την πάπια και βγαίνεις έξω για φραπέ και τάβλι. Ενημερώνεις φυσικά τον ναυαγοσώστη αν υπάρχει, τηλεφωνείς και σε κάνα κανάλι και εύχεσαι να σωθεί.
Αν δεν υπάρχει ναυαγοσώστης, ή δεν πιάνει το κινητό, συνεχίζεις να εύχεσαι.
Αν τελικά σωθεί και τον βλέπεις να έρχεται κατά σένα, την κάνεις με χίλια γιατί θα σε γαμήσει.

Stamskoup είπε...

..tsaousa ..αν μετά απ' ολα αυτά καταφέρει και βγει έξω ..τον πλησιάζεις, του χτυπάς εγκάρδια και διαχυτικά τον ώμο και του λες :
.."τελικα βγήκες μόνος σου ρε θηρίο;!!!"
..βρε αν υπάρχει ναυαγοσώστης, εσύ φωνάζεις "ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ!! ΠΝΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ!! ΚΑΛΕ! ΒΟΥΤΑ ΝΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ!! ΤΙ ΚΑΘΕΣΑΙ ΚΑΛΕ!!
..τέλος αν δεν υπάρχει..παίρνουμε μια μάσκα και βλέπουμε λίγο τον βυθό απο τα ρηχά.. αν διακρίνουμε ρέγγες με πλερέζες ..το αφήνουμε καλύτερα, μη μας κλάψουν και μας !!

dsquared είπε...

Καλο θα ειναι να στειλουν τα παιδακια τους σε ενα κολυμβητηριο απο νωρις, για να εχουν ησυχο το κεφαλι τους. Στο κατω κατω στην Ελλαδα ζουμε, γυρω γυρω θαλασσα και στην μεση εμεις!
din

Me_To_aSeToN_STo_XeRi είπε...

δεν είμαι και τόσο σίγουρη πως θα βοηθούσα κάποιον που πνίγεται. μάλλον θα το χάναμε και οι δυο :/

Stamskoup είπε...

..din ..ποιό κολυμβητήριο;!! ..όπως έχω ξαναματαπεί ..ΜΠΑΛΑ και μόνο ΜΠΑΛΑ!! ..αυτό και τελειώσαμε απο αθλητισμό!
- "Μα.. το κολύμπι δεν είναι μόνο αθλητισμός! ..θα του χρειαστεί κυρία μου!"
- "Μια χαρά είναι! ..δεν έχει χρόνο για βουτιές και κολυμβητήρια! ..έχει τα μαθήματα του!"
sofia.. αυτό ακριβώς ηθελα να περάσω.. αν δεν μπορείς ΑΣΤΟ ..απλά άστο, κανείς δεν θα σου πει τίποτα για κάτι που δεν μπορούσες να κάνεις.. άσε γιατί αμα ακούσεις ιστορίες για μπαρμπάδες που βούτηξαν απο Κιμπαριλίκι να βοηθήσουν και χάθηκαν και αυτοί και ο πνιγόμενος... τα σέβη μου!

dsquared είπε...

Ας τους δωσουν και μια μπαλα να κολυμπανε στην θαλασσα τοτε, ε μα.
din