Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

hyperbolic discounting !!


..ρε μη κάνετε έτσι!! λεφτά υπάρχουν είπαμε!!



Η λογική "ΟΤΙ ΑΡΠΑΞΕΙ Ο ΚΩΛΟΣ ΜΑΣ" έχει χαντακώσει κόσμο και κοσμάκη, μαλάκες μεμονωμένους και πλήθη ενωμένα ...

..α! ξέχασα να αναφέρω και χώρες ολόκληρες !! (....stay tuned!)

Και νομίζει ο κοσμάκης (..μην ακούσω κανέναν να τον ξαναπεί κακόμοιρο ... θα φάει κεφαλιά!) ότι οι αρπακωλλατζήδες είναι κάτι λίγοι μερικοί που χαλάν την πιάτσα και μακριά από μας τους συνετούς νοικοκυραίους !!! .. που είμεθα συνεπείς και εντάξει και εργατικοί τόσο που δεν προλαβαίνουμε να δούμε τα μούτρα μας στον καθρέφτη καθώς τρέχουμε στη δουλειά να πληρώσουμε τα δάνεια που πήραμε !!

..σταματώ εδώ και συνεχίζω το θέμα από πιο επιστημονική άποψη

..όσο κι αν κατηγορούμε ανευ δεύτερης κουβέντας το αρπακωλείν (..και το εφαρμόζουμε άνευ πρώτης) δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι αυτός ο τρόπος λειτουργίας ήταν κάποτε εξαιρετικά χρήσιμος στην επιβίωση του είδους ..το οποίο είδος δυστυχώς έχει εθιστεί σε αυτό υπερσκελίζοντας και την κοινή λογική που με τόσο κόπο και χιλιετίες υποτίθεται ότι έχει αποκτήσει ...

..βλέπετε χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ο Υ cracked.com (χιούμορ θραυσοκόκκαλο, καυστικό, τοξικό δηλητηριώδες ..) εδω
..τα χρόνια τα παλιά και τα πρωτόγονα, ήταν σημαντικότερο για τον πρωτόγονο άνθρωπα να τσακώσει και να φάει το ποντίκι ή την κατσαρίδα που περνούσε μπροστά του, παρά να κάτσει καρτέρι κανα δυο μέρες να περάσει κανα ελάφι για να φάει σπέσιαλ . ..τόσο του 'κοβε (..η λόρδα) του προπαππού ..τόσο έκανε

.. και περάσανε τα χρόνια και οι αιώνες ...αλλά τα άξια τέκνα των Νεάντερνταλ ΕΚΕΙ!!!

-γιατί να μην πάρω ένα διακοποδάνειο να παω 10 μερές διακοπές ΤΩΡΑ ...και να το πληρώνω 7 χρόνια ;!!

-Γιατί να μην χτυπήσω την πρώτη ψόφια που θα βρεθεί μπροστά μου ΤΩΡΑ (..και να την παντρευτώ κιόλας αμα λάχει!) και να λεω οτι εχω γκομενάκι..και να κάθομαι να ψάχνω για προσωπικότητα και στυλ και καλλιεργεια και μαλακίες!!

-Γιατί να μην πάρω δάνειο μια περιουσία για ένα κωλοδιαμέρισμα ΤΩΡΑ (..που είναι και ακριβά) και να το πληρώνουν και τα εγγόνια μου όταν θα είναι για κατεδάφιση;!!

-ΓΙΑΤΙ ..να μην ψηφίσω το κοπρόσκυλο και να τσεπώσω την θέση του χαραμοφαη ΤΩΡΑ ..και να πα να γαμηθούν όλοι οι άλλοι;!!!

Ε;!! ..Γιατί ; ..χαζός είμαι ;!!

..οχι καμάρι μου!! εσύ χαζός;!! ..αλοίμονο!
..απλά ... να ... κάτι που πρέπει ναξέρεις ...
Η λίθινη εποχή μόλις τελείωσε!

με τον όρο Hyperbolic Discounting περιγράφει η ψυχολογία το φαινόμενο ...
ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΚΠΤΩΣΙΣ θα το μεταφράσουμε ....απαιτήσεων, αξιών, δικαιωμάτων ..συμπληρώστε ότι θέλετε ...γρήγορα όμως γιατί οι εκπτώσεις τελείωσαν!

2 σχόλια:

Σούλα Φρίκη είπε...

και στριπτητζοδάνειο μη σου πω,
γιατί στις κρίσεις όλα τα λεφτά πάνε στις πουτάνες
μια ζωή την έχουμε σου λέει

Stamskoup είπε...

Σούλα (και) γι' αυτό σε αγαπάω! ..πιάνεις νοήματα βαθιά και επιμελώς κρυμμένα!

..έτσι είναι! κρίση ξε κρίση, ΚΑΘΕ βράδυ ανοίγουνε για πάρτη της Dori σαμπάνιες από τις ακριβές ..700 ευρώ έκαστη (!) και είναι και όλοι ευχαριστημένοι! ..και ο μάστορας που γλέντησε την μια ζωή που έχει ..και η Dori που έβγαλε και γαμώ τα μεροκάματα !
..πρώτα θα κλείσουν λόγω κρίσης οι φούρνοι και τα super market, και στο τέλος τα στρηπτιζάδικα!!